WAXEN


Wil je ook zelf jouw ski's of snowboard waxen? Check onderstaande video of lees de beschrijving. Bekijk hoe simpel je jouw eigen materiaal kunt waxen. Veel succes!

De benodigde producten:


Slijp eerst altijd de ski's/board, voordat je gaat waxen!

Stap 1: Trek de handschoenen aan en zet het waxijzer aan. Stel het waxijzer ‘m in op de juiste temperatuur, welk je kunt vinden op de verpakking van de betreffende VOLA wax.

Stap 2: Zorg dat de ski of het snowboard goed droog is.

Stap 3: 

  • Ski's: 
    Zet de ski’s bovenop de klemmenzet. Haak de elastieken om de skistopper en over de achterkant van de binding, zodat de skistopper niet in de weg zit bij het waxen.
  • Snowboard: 
    Leg het board op de set klemmen. Zorg dat het board stevig ligt en niet kan kantelen.

Stap 4: Draai de ski/snowboard om, zodat het Belag van de ski boven komt. Maak de middenklem vast.

Stap 5: Borstel met de koperen borstel van voor naar achter het Belag uit. De structuur wordt zo weer vrij gemaakt van oude waxresten en vuil.

Stap 6: Maak de onderkant van de ski (goed schoon) stofvrij door middel van een stoffer.

Stap 7: Maak de middenklem los, zodat de ski tijdens het waxen vrij kan bewegen en zo geen schade op kan lopen als het Belag warm wordt!

Stap 8: Voor het aanbrengen van de wax, check je of het waxijzer al de juist temperatuur heeft! Op het moment dat er rook van het ijzer afkomt, is het ijzer te heet en verbrand de wax. Dit beïnvloedt de glijeigenschappen van de ski nadelig en kan ook slecht zijn voor het Belag van de ski.

Stap 9: Houd het waxblok tegen het verwarmde waxijzer en laat de druppels wax op het gehele Belag vallen.

Stap 10: Verdeel vervolgens met het verwarmde waxijzer de waxddruppels rustig van voor naar achter over het gehele Belag. Beweeg het waxijzer daarna rustig nog een aantal keer van voor naar achter over het Belag, zodat de wax goed kan intrekken in het Belag. (niet strijken zoals kleding). Je moet zolang doorgaan hiermee, totdat de hele ski (vooral voor en achter) warm aanvoelt en de wax op het Belag nog licht nat is. Zorg dat het waxijzer altijd in beweging blijft en niet stil ligt op één plek. Als het waxijzer vacuüm trekt, gebruik dan iets meer wax. Ook kan het voorkomen dat het Belag te vettig is. Zorg er dus voor dat je niet met je handen aan het Belag komt.

Stap 11: Maak met behulp van de schraper de staalkanten vrij van wax. Dit voorkomt dat de wax bovenop de staalkanten komt te liggen en zo uiteindelijk gaat roesten. 

Stap 12: Laat de ski ten minste twee uur staan. Zo kan de wax goed in de poriën van het Belag trekken. Schraap daarna de overtollige wax weg met de plastic schraper van voor naar achter in lange halen! Zorg hierbij dat de schraper scherp is. Belangrijk is dat je de handschoenen ook hier aanhoudt.

Stap 13: Borstel ten slotte van voor naar achter het Belag met de nylon borstel. Wil je het nog professioneler doen, gebruik dan eerst de koperen, daarna de nylon en ten slotte de paardenhaarborstel.
Door het uitborstelen zorg je ervoor dat de structuur weer vrij komt te liggen en alleen de poriën in het Belag gevuld blijven met wax. Nu kun je gaan genieten van een snelle en makkelijk draaiende ski.
 

  SLIJPEN


Wil je zelf jouw ski's of snowboard slijpen? Check onderstaande video of lees de beschrijving. Bekijk hoe simpel je jouw eigen materiaal kunt slijpen. Veel succes!

De benodigde producten:


Stap 1: Trek de handschoenen aan.

Stap 2: Zorg dat de ski of het snowboard goed droog is.

Stap 3: Zet de ski’s bovenop de klemmenzet. Haak de elastieken om de skistopper en over de achterkant van de binding, zodat de skistoppers niet in de wegzitten bij het slijpen.

Stap 4: 

  • Ski: Zet de ski in de buitenste twee klemmen met de zijkant -de staalkant- van de ski omhoog.
  • Snowboard: Zet het board in de buitenste twee klemmen met de zijkant -de staalkant- van het board omhoog.

Stap 5: Voel langs de kant of er bramen zijn. Mochten er bramen zijn, dan voel je dat doordat er kleine haaltjes in de staalkant zitten. De staalkant voelt niet glad. Om de bramen weg te halen gebruik je een VOLA diamant 200 of 400. Wil je het nog professioneler doen haal je er nog een diamant 600 en 1000 langs. Ten slotte kun je er nog met een VOLA Arkansas steen overheen gaan.

Stap 6: Haal met de VOLA edge tool een klein laagje van de zijkant van ski weg. Dit kan de kunsttoflaag of de kunststof- en metalen laag zijn. Hierdoor komt de kant goed vrij te liggen om te slijpen. Doe je niet dat bestaat de kans dat je niet de juiste hoek krijgt, namelijk groter dan 90 graden.

Stap 7: Stel met de kantenslijper de juiste hoek in of gebruik de gewenste slijphoek. De meest voorkomende hoek is 89° en 88° voor de beste kantengrip. Zet daarna de vijl op de juiste hoek en klem deze goed vast, zodat de vijl niet weg kan glijden.

Stap 8: Zet met een viltstift op verschillende plekken van de staalkant een streepje, zodat er gecontroleerd kan worden of de staalkant voldoende geslepen wordt.

Stap 9: Zet de hoek tegen het Belag, waardoor de vijl op de staalkant ligt. De andere hand komt stevig op de vijl te liggen. Haal de vijl langs de staalkant en werk van voor naar achteren. Zorg voor lange, gelijkmatige halen. Zorg met slijpen dat je niet alleen naar beneden, maar vooral ook tegen het Belag aan drukt, zodat de vijl niet van de kant af kan glijden.

Voel tussendoor of de staalkant scherper wordt. Tip! Haal een nagel langs de staalkant om te voelen of de staalkant scherp is. Blijf er kalk van je nagel achter de staalkant hangen, dan is de ski scherp genoeg. Professionals voelen met de binnenkant van de vingers en de muis van de hand of de ski scherp is.
Let op, haal tijdens het slijpen het slijpsel weg met een stoffer, anders bestaat de kans dat je vijl wegglijdt over het slijpsel van de kant.

Stap 10: Haal ten slotte de VOLA diamantvijl 600 langs de staalkant, om de laatste bramen weg te slijpen. Eerst aan de onderkant, daarna de zijkant van de staalkant.

 

Stap 11: De moderne ski slijp je van voor naar achter helemaal scherp. Daar waar de ski aan de voorkant en achterkant ombuigt, moet je de ski nog afbotten door middel van een gummie. Afhankelijk van het niveau en de wensen van de skiër kun je de kant verder afbotten Neem altijd het VOLA gummie atlijd mee in je broekzak op de piste.

Wax hierna eventueel de ski's/snowboard. 

© 2016 - 2020 VOLAwax.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel