Doorgaan naar inhoud
20% extra korting op de Winter Sale met de code: 'wintersale24'
20% extra korting op de Winter Sale met de code: 'wintersale24'
Het VOLA level 4 Wax Systeem voor wedstrijdskiën

Het VOLA level 4 Wax Systeem voor wedstrijdskiën

Serieuze of professionele wedstrijdskiër/-boarder

Het VOLA level 4 Wax Systeem bestaat uit de mogelijkheid om te kiezen uit maximaal vijf lagen. Je kunt dus naar wens vijf lagen
opbrengen, maar net zo goed slechts één of twee lagen

 LAGEN VOLAWAX
 1e laag - Basis wax
 2e laag - Solide wax (high or low fluoride)
 3e laag - Liquide wax (HF, LF, MX)
 4e laag - Starter
 5e laag - Finisher


1e laag - Level 4 Basis wax (solide wax warm opbrengen)

De basis waxen vormen de 1e waxlaag van de ski’s. Dit is de enige laag die je (voor iedere wedstrijd of training) altijd op moet brengen. Dit kan dus ook de enige laag zijn. De latere, op temperatuur, aan te brengen waxlagen zullen zich vermengen met deze basis wax en zorgen samen voor de uiteindelijke glij-eigenschappen van de ski’s.

De basis waxen bestaan uit:

 • Base Hard voor de Slalom
 • Base Medium voor de Reuzenslalom
 • Base Soft voor de Super-G of Downhill

Van de Medium en de Soft wax bestaat er nog een + uitvoering, waarin Fluor is verwerkt.

Base Hard voor de Slalom
Deze hardste Base wax heeft een gemiddelde snelheid range van tussen de 35 en 50 kilometer per uur met een maximum snelheid van rond de 60 kilometer per uur. Deze wax geeft de grootste versnelling aan de ski’s en biedt ook de grootste bescherming voor het belag. De wax wordt daarom vooral gebruikt in de technische disciplines: vooral slalom, maar ook voor een langzaam/draaiende reuzenslalom.

Base Medium voor de Reuzenslalom
Deze wax heeft een gemiddelde snelheid range van tussen de 55 en 70 kilometer per uur met een maximum snelheid van rond de 100 kilometer per uur. Deze wax wordt vooral gebruikt voor technische disciplines: vooral reuzenslalom.

Base Soft voor de SG of DH
Deze wax heeft een gemiddelde snelheid range van tussen de 90 en 120 kilometer per uur met een maximum snelheid van rond de 140 kilometer per uur. Deze zachte wax geeft de hoogste eindsnelheid aan de ski’s. Deze wax wordt daarom vooral gebruikt voor de snellere disciplines als Super-G en Downhill.

Base Medium en Soft + uitvoeringen
Gebruik deze waxen uitsluitend bij zeer vochtige omstandigheden met een vochtigheidspercentage van boven de 50%. Indien je niet in het bezit bent van deze waxen kun je ook de volgende wax laag aanpassen aan de vochtigheid en dus een LF of HF wax opbrengen.

Speciale basis waxen

Level 4 VRB 
De level 4 VRB is een harde grafiet wax. Deze wax is aan te raden als basis wax onder zeer koude en droge omstandigheden. Deze wax kan ook gebruikt worden in combinatie met Level 4 Base Hard en Base Medium. In de sneeuwhallen is deze wax uitermate geschikt in combinatie met de Base Hard.

Level 4 Graphite
Deze grafiet wax moet ongeveer na 10/15 waxbeurten (of als nodig) gebruikt worden om het belag weer te laden met grafiet. 

Level 4 MX901
Deze trainingswax voor het hoogste niveau biedt veel bescherming voor het belag en heeft uitstekende glij-eigenschappen. De MX 901 kan derhalve als 1e en enige laag worden gebruikt, maar net zo goed kan boven op de MX 901 laag een liquide wax worden gebruikt om de ski’s in de training nog beter op de temperatuur en de omstandigheden af te stemmen. 

De Level 4 MX 901 kan door jeugdige skiërs (boven 30 kg) ook uitstekend als basis wax (1e laag) voor wedstrijden gebruikt worden en eventueel met volgende lagen worden afgeprepareerd. Deze Level 4 wax is één van de grote geheimen van de VOLA waxcollectie: 

 • Betere wax dan de Level 2 MX waxen.
 • Deze wax is nog harder dan de MX Blue wax en dus is deze wax ideaal om je belag te beschermen tegen uitdroging en verbranding
 • Over de gehele temperatuur range geeft de MX901 uitstekende glijeigenschappen.
 • De level 4 MX 901 is ook dé wax om nieuwe ski’s mee in te waxen.

Voor skipro’s en skileraren zijn de Level 4 Basic Hard en Medium de top waxen met de beste glij- en beschermende eigenschappen. Eventueel aangevuld met de Liquide MX waxen!

2e laag - Level 4 solide wax (MX/LF/HF)

Deze Solide HF en LF waxen vormen een mogelijke 2e laag boven op de basis wax. Deze solide fluor waxen worden vooral gebruikt als de slijtvastheid door sneeuwomstandigheden of door de lengte en aard van de course in gevaar kan komen. De level 4 solide Fluor waxen moeten warm op het belag aangebracht worden. In de level 4 solide waxen bestaan vier temperatuur ranges:

 • Blauw:  -25 tot -10 graden Celsius
 • Paars:   -12 tot -4 graden Celsius
 • Rood:    -5 tot 0 graden Celsius
 • Geel:     -2 tot +10 graden Celsius

3e laag - Level 4 Liquide wax (MX/LF/HF)

Deze Level 4 Liquide waxen kunnen als 3e laag gebruikt worden, maar veel vaker worden deze Level 4 Liquide waxen direct op de Basic Wax laag als 2e laag aangebracht. Dit is het geheim van VOLA! De Liquide waxen blinken namelijk uit in versnelling, eindsnelheid en duurzaamheid en het op brengen van de wax is een fluitje van een cent. Ja echt, zo gemakkelijk kan het zijn om de snelst mogelijke ski te prepareren? De liquide wax dringt namelijk nog dieper in de poriën van het belag van de ski in dan de solide waxen. 
Een Level 4 Basic wax als 1e laag en een Level 4 Liquide wax direct als 2e laag (en dus geen level 4 solide Fluor wax) wordt in de Worldcup veelvuldig toegepast. Deze Level 4 Liquide wax is tot op het allerhoogste niveau, ook uitermate geschikt om ski’s op het laatste moment voor de start nog om te waxen door plotseling veranderende omstandigheden en temperaturen.
De liquide wax wordt koud opgebracht. De temperatuur van de liquide wax moet wel zo hoog zijn, dat de wax vloeibaar genoeg is om op te brengen. Hoe dunner de wax is, des te makkelijker kan deze worden opgebracht en des te dieper dringt de wax in het belag door en vermengt zich met de reeds opgebrachte basis wax.

Deze Liquide waxen zijn ook uitstekend geschikt voor leraren en skipro’s. Ook de level 4 liquide waxen bestaan uit vier temperatuur ranges:

 • Blauw:  -25 tot -10 graden Celsius
 • Paars:   -12 tot -4 graden Celsius
 • Rood:    -5 tot 0 graden Celsius
 • Geel:     -2 tot +10 graden Celsius

4e laag - Level 4 Starter

De Level 4 starters vormen een mogelijke volgende laag op de al opgebrachte wax lagen. De Top Finish-producten van VOLA hebben tot doel om de ski’s zo snel mogelijk tot hun maximale snelheid te doen versnellen. Hoe hoger de gemiddelde snelheid van de discipline des te belangrijker wordt het gebruik van een Top Finish product.

Level 4 Propulsor starter
Deze hoog gefluorideerde blokjes van VOLA zijn de ideale Starters onder alle omstandigheden, waarbij Fluor gevraagd is. Het is zeer gemakkelijk op te brengen (zelfs aan de start) en ook zeer gemakkelijk uit te borstelen. Het gevaar bij het gebruik van Level 4 Propulsor is dat er te veel wordt opgebracht. De werking is alleen optimaal als er zeer weinig Propulsor wordt opgebracht. De Level 4 Propulsor is daardoor zeer economische in het gebruik.
De propulsor is er zonder en met molybdeen. De meest alround propulsor is die zonder molybdeen. Alleen als de sneeuw oud en vervuild is, kan er worden gekozen voor de iets snellere variant met molybdeen.

5e laag - Level 4 Top Finish

Level 4 Finisher
Dit is de mogelijke laatste laag die wordt opgebracht. Het beschermt de vooraf opgebrachte lagen om hun werking over een veel langere afstand te kunnen blijven benutten en voegt zelf nog een extra versnelling toe. Het opbrengen van de Top Finisher is weer heel gemakkelijk door het eenvoudig op te spuiten, te laten drogen en zachtjes met een zachte nylon borstel of viltborstel uit te borstelen. De Level 4 Top Finisher is er in vier temperatuur ranges:

 • Blauw:  -25 tot -10 graden Celsius
 • Paars:   -12 tot -4 graden Celsius
 • Rood:    -5 tot 0 graden Celsius
 • Geel:     -2 tot +10 graden Celsius

Handig om te weten bij het maken van de juiste keuze!

Uitborstelen! 
Naast de juiste keuze van de wax, is het uitborstelen de doorslagevende factor om uiteindelijk de snelste ski te krijgen.
Het niet uitborstelen of onvolledig uitborstelen van het belag maakt het opbrengen van de diverse waxlagen veel minder effectief.
Kijk daarom bij onze handleiding hoe en hoe vaak je het belag van je ski's moet uitborstelen!

HF of LF?
Binnen de Solide Fluor waxen en de Liquide waxen heb je verschil in HF (high fluor) en LF (low fluor) waxen en bij de Liquide waxen ook nog eens de FX waxen zonder fluor toevoegingen.

Het gebruik van fluor
Fluor werkt sterk water afvoerend. Dit is perfect bij vochtige sneeuw. Maar juist niet bij droge sneeuw. Hieronder vind je de vuistregels voor het fluor-gebruik:

 • Luchtvochtigheid < 25% = geen fluor
 • Luchtvochtigheid 25% - 50% = LF
 • Luchtvochtigheid >50% = HF

Of, als je een sneeuwbal kunt maken en:

 • je geen sneeuwbal kunt maken (te droog): geen fluor.
 • de sneeuwbal blijft droog: LF.
 • de vocht eruit loopt: HF.

De temperaturen bepalen mede het gebruik van Fluor. Bij zeer koude temperaturen is de vochtigheid vaak laag (met uitzondering van skigebieden die dicht bij de kust liggen, zoals Noorwegen) en ongeschikt voor LF of HF. Bij hoge temperaturen is de vochtigheid van de sneeuw vaak hoog en daarom geschikter voor LF of HF.

Hulpregel om per discipline de temperatuur van de wax nog exacter te bepalen
De verschillende disciplines hebben ook verschillende gemiddelde snelheden, maximalen snelheden, belasting van kanten en belag, en tijdsduur. Voor optimale glijeigenschappen, verlangt dit een aanpassing in de temperatuur keuze van de wax.

 • Downhill:                                          wax 4 graden warmer dan de actuele temperatuur.
 • Super-G en Reuzenslalom:            wax dezelfde temperatuur als actuele temperatuur.
 • Slalom:                                              wax 4 graden kouder dan actuele temperatuur.

Met of zonder Molybdeen?
Molybdeen wordt toegevoegd om de waxen onder bepaalde omstandigheden nog duurzamer en sneller te maken. Vooral op kunst sneeuw, bij zout gebruik, op zeer harde bevroren sneeuw en  smerige sneeuw zal het voordeel van Molybdeen goed te merken zijn. Bij een keuze met of zonder Molybdeen biedt de wax zonder Molybdeen de beste alround eigenschappen.

Vorig artikel Merken
Volgend artikel Wax systeem skileraar/snowboardleraar

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden

Purchase options
Select a purchase option to pre order this product
Countdown header
Countdown message


DAYS
:
HRS
:
MINS
:
SECS